Stenalderkost af Thomas Rode

untitled-41.jpg

Anmeldelse af bogen Stenalderkost - Palæo opskrifter af Thomas Rode.

  • Hvad er stenalderkost?
  • Opskriften på Hokkaido græskarsuppe.
  • Opskriften på Melfri nødde "brød"

Jeg vil lige starte med at fortælle at jeg ikke er stenalderkvinde, men agerbruger og er vild med vegetarretter. Min mand er jæger,  så vi kombinerer det bedste fra hver vores verden.Stenalderkost - Palæo opskrifter til det moderne menneskeEn kogebog af Thomas Rode, den må vi bare have om man er til Stenalderkost eller ej! Det er kun en hardcore vegetar der ikke lader sig forføre ud i gastronomiens verden med stjernekokken fra Kong Hans Kælder.I bogen fortæller Thomas sin historie og hvordan han forandrede sin livsstil da han mødte den store kærlighed. Hvordan han selv har tabt sig og fået mere energi ved at lægge kosten om.  Han deler ud af  sine kostråd og de bedste palæo opskrifter er samlet i hans nye bog Stenalderkost.STENALDERKOST -  TIL ALLE DER ELSKER MADBogen er fyldt med opskrifter som er rimelig enkelte at lave og man får ikke fornemmelsen af at skulle følge en bestemt kur, diæt eller livsstil. Selv om stenalderkost principperne undlader forskellige fødevarer, så er der så mange gode alternativer som vil berige et hvert køkken.Der er kælet for hver eneste ret og man kan mærke passionen for mad damper op af bogen.

Hvad er Stenalderkost?Stenalderkost, hulemands kost eller palæo diæten, som det også kaldes, er den kost vi spiste for ca. 40.000 år siden. En livsstil hvor man undgår kulhydrater fra brød, kartofler, pasta, ris og sukker. Det er mad som vi spiste i stenalderen hvor vi levede af det mad som jægeren kunne fange af vilde dyr, fisk og skaldyr. Hvor vi spiste det vi kunne samle og plukke af vilde bær, svampe, nødder, frugt og grønsager.
Man har tilpasset stenalderkosten lidt, da man tillader fede mejeriprodukter som fløde og skyr. Jeg troede faktisk at smør, ost og speciel mælk var forbudt i stenalderkosten, men der står i her i bogen at det er "tillempet i den moderne palæo kost"
Stenalderkost er Rene råvareDe fleste vil nok være enig i at vores mad skal være økologisk, af rene råvarer, ægte mad, som kroppen genkender og med næringsstoffer den skal bruge.  Mad uden smags forstærker, farvestoffer, kunstig sukker, aromastoffer og en liste så lang af andre unødvendige tilsætningsstoffer.

Stenalderkost siger "Farvel til sukker"De fleste er nok også enige i at vi har et stærk overforbrug af sukker, ikke kun som slik, men ekstra sukker der tilsættes maden, helt unødvendigt. I "Stenalderkost" er der intet hvidt sukker, men der er masser af sødme, fra bær og frugter, til at give smag og tilfredsstille den søde tand.Her adskiller "Stenalderkost" sig fra andre gode kogebøger.Det er velkendt at tomme kulhydrater fra hvid brød, hvide ris og spaghetti er tomme kalorier og medvirkende til at man ikke taber sig, men at man derimod tager på i vægt. I paleo diæten og opskrifterne undlader man også  kulhydrater fra fuldkornprodukter, ris og kartofler, men samtidig får man nye spændende alternative måder at serverer genkendelige retter på. Vi behøver ikke at undværer brødet - kun kornet.Kender du det klassiske Stenalderbrød fra Kong Hans? Jeg har lavet det flere gange og nogen gange med chokolade! Det er mine Chia Knækbrød, uden korn, som ligger her ved siden af det nye stenalderbrød fra bogen.MELFRI NØDDE "BRØD"Også til glutenallergikere100 gram mandler med den brune hinde på  *  100 gram hasselnødder med den brune hinde på - * 100 g hørfrø * 100 g hvide sesamfrø * 100 g solsikkekerner * 100 g valnødder * 100 g pinjekerner *- 100 g græskarkerner * 6 æg * 1 del. olivenolie ( eller anden god omega 3-rig olie) * saltForvarm ovnen til 160 grader. Bland alle ingredienser sammen. Fór en rugbrødsform med bagepapir og fyld dejen deri. Kom "brødet" i ovnen og bag det 1 time. Vend det derefter ud af formen og lad det køle af på en rist.Variant til ost:Hvis du skal bruge brødet til ost, kan du tage godt 10 g af hver slags nødder og erstatte dem med frugter eller tørrede bør uden tilsat sukker.Stenalder morgenmad?Her er der ingen rundstykker, rugbrød, grød og basser. Morgenmaden er stort set som resten af dagens måltider og du får et par nye alternativer til brødet, æggekagen, og den traditionelle mysli.Stenalderkost med masser af proteinerI denne livsstil bliver der spist rigtig mange proteiner, men ingen af dem kommer fra Tofu, sojabønner eller kikærter. Derimod spiser man meget kød, rigtig meget kød fra lam, ko, kalv, gris, kylling, fisk og skaldyr.Mine favoritter er knap så kødfyldte, men i stenalderkosten er der også masser af grønsager. Se lige denne flotte orange Hokkaido græskarkernesuppe, i en gryde magen til min...I går, altså før jeg havde fået Stenalderbogen, lavede jeg en opskrift på Hokkaido suppe som jeg serverede i sin egen ovnbagte græskarskal. Den lå klar til at komme på bloggen - men jeg fik en snert af mindreværdskompleks, da jeg så Thomas Rode´s opskrift, så nu får du kun et billede af min suppe og opskriften på Hokkaido suppen fra "Stenalderkost"Purésuppe af bagt GræskarMed græskarkerner, cremefraiche & græskarkerneolie.Til 4 personer.2 hokkaidogræskar  *  ½ dl olivenolie  * ½ rød chili * ½ tsk. Korianderfrø * 1 helt stort hvidløg * 2-3 god hønsefond * 2 dl. cremefraiche 38 % (evt. lidt ekstra til anretning) * salt og peber * saft af 1 citronForvarm ovnen til 160 grader. Fjern skræl og kerner fra græskarrene og skær hvert græskar i 6 dele. Bland græskarskiverne med olivenolien. Skyl chilien, fjern kernerne og snit den fint. Kom chili og korianderfrø i en tykbundet bradepande og stil den i ovnen i ca. 40-50 minutter. Kom nu det hele hvidløg og græskarstykkerne i bradepanden. Bag græskarstykkerne til de er møre, har fået lidt farve, og til noget af væsken, de indeholder, er fordampet. Kom græskarrene i en blender med hønsefond, chili, koriander og cremefraice og blend, til suppen er helt glat. Tryk de karamelliserede hvidløgsfed ud af skallen og tilsæt dem lidt af gangen. Smag suppen til efter temperament og justér med salt, peber og citronsaft.Anretning1 dl. grønne græskarkerner(gerne østriske fra Steirmark) * usaltet smør * salt * ½ dl. grøn græskarkerneolieSteg de grønne græskarkerner sprøde og helt tørre i smør og krydr dem med salt. Lad dem dryppe af på lidt køkkenrulle. Anret evt. suppen i portions skåle og drys kernerne over. Dryp også lidt græskarkerneolie samt evt. lidt cremefraiche over suppen. Alternativ kan kerner, olie og cremefraiche serveres ved siden af.Jeg havde frisk spinat i køleskabet, så nu er jeg klar til at afprøve den næste ret i Stenalderbogen -  Spinatsalat med æg og bacon.EN ÆGTE STENALDERMAND ELLER HULEKVINDEDet er den mest inspirerende bog om Paleo livsstil jeg har set. Når jeg ser de flotte "back to nature" billeder, får jeg næsten lyst til at finde min indre stenalderkvinde frem. Alle der lever efter stenalder principperne vil kunne booste deres menuer op i en grad, hvor alle vil nyde at spise med.TRÆNINGDen kapitel skimtede jeg bare og det var nok til at blive helt forpustet!  Damn  Cross-fit er benhård træning. Det glæder mig at han samtidig skriver at " Træning skal helst være noget, man gør fordi det er sjovt, og ikke fordi man skal!Hvor er jægeren?Når vi nu er tilbage i stenalderen, hvor jægeren selv fangede og tilberede aftensmaden, så undre det mig lidt at Thomas Rode ikke har flere opskrifter på vildt, med i sin bog! Der er kun to opskrifter på vildt, men fem stemningsbilleder af vildt! Hvor er haren, fasanen, skovduen og agerhønen?Skyd en sneppe og kys den i røvenDet er ikke noget jeg har fundet på, det er min mand som fortæller at Sneppen er den fineste fugl at skyde. Når en jæger skyder sin første sneppe, så kysser man den i røven og i gamle dage afleverede man sin første sneppe til kongen. Mon Kong Hans Kælder har overtaget den tradition...Med alt det kød der spises i paleo diæten er det vigtigt at begrænse CO2 udslippet ved at vælge dansk og at kosten bliver lige så varieret som her i Stenalderbogen, så man ikke kun spiser ko, da den er det dyr der udslipper mest CO2.Vildt er helt klart det mest dyre etiske korrekte animalske føde vi kan spise. Selv den økologiske høne der har lagt mine æg, har ikke haft det så godt som de vilde dyr. Men det er lidt svært at skubbe billedet af Bambi væk. Man kan selvfølgelig starte med" Stenalder Light"  og være den der plukker bær, laver waldorfsalat og smager saucen til.Køb eller læs mere om bogen "Stenalderkost" hos Netspiren.dk"Stenalderkost" af Thomas Rode.Politikens Forlag  - Foto: Jes Larsen og Madfotos: Mikkel AdsbølGengivelse af opskrifterne er med tilladelse fra forlaget.

Forrige
Forrige

Spis lilla mad

Næste
Næste

Chia Knækbrød