Gammeldags æbleskiver- med og uden gluten

dsc0216-1024x678.jpg

I gamle dage lavede man æbleskiver ved at tage et tynd stykke æble og vende i mel og æg, som blev stegt på en pande med smør. Nutidens æbleskiver er desværre i høj grad blevet erstattet af en pose med fabrikslavede frosne æbleskiver! Det er synd, julen er alt for kort til dårlige æbleskiver. Speciel når man tænker på hvor nemt det er at lave sine egne hjemelavede æbleskiver. De smager SÅ meget bedre og de fylder køkkenet med en duft af julehygge.Mine æbleskiver er inspireret af de gode gammeldaws æbleskiver med et æble i midten.  Her får du både en opskrift på almindelige økologiske æbleskiver og mine bedste glutenfri æbleskiver. Så frem med æbleskivepanden - nu skal der hygges.GAMMELDAGS ØKO- ÆBLESKIVERDu skal buge:

  • 2,5 dl. mandel (eller sødmælk)
  • 1 tsk bagepulver (eller 15 g. gær)
  • 4 små øko-æg
  • 1 spsk. kokossukker (eller rørsukker)
  • 200 gram hvede eller speltmel
  • 1 tsk. støt kardemomme
  • citronskal fra en øko-citron
  • 50 gram smeltet smør
  • 1 knivspids salt
  • 2 æbler, gerne pigeoner.

Start med at smelte smørret. Så pisker du æggeblommerne med sukker, indtil sukkeret er opløst. Pisk mælk, mel og bagepulver der i. Tilsæt det afkølede smør, kardemomme,  citronskal og salt. Nu pisker du æggehviderne stive og vender dem i din æbleskivedej.Varm panden og hæld æbleskive dejen i, så de næsten når op til kanten af æbleskivepanden. Nu lægger du et lille fint stykke æble ned i hver æbleskive. Dog ikke større stykker æble, end at de kan nå at blive bløde. Når æbleskiven er sprød og gylden, så vender du den en halv omgang, med en strikkepind. Hæld evt. lidt mere af din dej i panden. Slut af med at vende æbleskiverne rundt, så de er sprøde og gyldne hele vejen rundt.Man må gerne lige snuppe en hånd æbleskive, før de serveres ;-)Gammeldags æbleskiver og glutenfri æbleskiverGLUTENFRI ÆBLESKIVERCa. 14 stk.Dem laver du på samme måde som de gammeldags æbleskiver. Du skifter bare lidt af melet ud, så du skal bruge følgende:

  • 2 æg
  • 1 spsk. rørsukker
  • 1-2 dl. mandelmælk eller sødmælk
  • 50 gram smør
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 dl. mandelmel
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1/2 tsk. revet citronskal
  • 1 lille drys salt
  • og æbler

Tænd op i bålet og på med hat og vanter og nyd dine hjemmelavede æbleskiver og den varme gløgg udendørs.Ønsker alle en sund og glad jul ♡ SusyGlæd dig til den store MAD julekalenderen, hvor du får en ny juleopskrift hver dag frem til den 24. december. Du kan se den her

Forrige
Forrige

Chia a la mande

Næste
Næste

K.H. Würtz keramik