Havtorn - Nordens citron

HAVTORN-fotostyling-baggrund.jpg

De flotte orange og meget syrlige små bær er at finde langs den danske kyst og marker. Her har de stået og passet sig selv i mange år, før der kom bud efter dem. Den store interesse for havtorn er først kommet de senere år, i takt med at vi er blevet meget bedre til at opdage og bruge naturens vilde planter. Vi kan takke Noma og andre nordiske gourmet køkkener for at genopdage og anvende strandplanter, ukrudt og vilde bær.Havtorn lyser op som solen og har fået kælenavnet "Nordens Citron" Det har den på grund af den syrelige smag og dens høje indhold af C-Vitaminer. Tænk at dette lille bitte havtorn bær, indeholder lige så mange C-vitaminer som en hel appelsin. Og den er rig på de sunde Omega 7 olier.Vi har lige været ude at plukke havtorn så nu skal der laves havtornolie til mad og hud. Opskriften får du her.Du kan lige nå det ...Vi var på havtorn jagt i går og de mange orange havtorn ligge nu i fryseren med kviste og grene, fordi det er nemmere at ryste bærrene fri fra de stikkende grenen, efter en tur i fryseren. Vi plejer at plukke havtorn i september, men i år blev det sent oktober. De står også fine nu, men jeg vil anbefale dig at plukke dem i løbet af ugen, hvis du skal nå årets havtorn jagt.Jeg sidder her og bliver inspireret af den smukke bog "Havtorn - Nordens citron til forretter, hovedretter, desserter og eddike" Jeg tror vi laver en havtorn sirup, eddike og en havtorn olie.  Og så vil vi bruge de sidste æbler fra haven til en saft, hvor vi tilsætter lidt ingefær og havtorn.HAVTORNOLIEI bogen er der en opskrift på Havtornolie, den vil jeg lige dele med dig. Det er en madolie, men jeg vil også bruge den til huden. Kropsolier er jo ren mad til huden, og denne her er fyldt med C-Vitaminer og sunde omega 7 olier. Huden vil elske det.Først laver man en havtornsaft og det er nemt. Du tager bare 1 kilo havtorn og 1 liter vand. Det bringes i kog, hvorefter det simre i et par minutter. Den afkølede masse hældes igennem en sigte og saften presses til sidst ud af bær mosen.  Så er der saft! Du kan vælge at tilsætte lidt sødt i kogningen, som fx æble eller rørsukker.Nu har du skaller og kerner til at lave din havtorn olie af

  • Skaller og kerner fra 1 kilo havtorn
  • 1 kvist rosmarin
  • 1/2 liter god rapsolie

Kom afpressese skaller og kerner op i en blender sammen med rosmarin og rapsolie. Blend det helt ud og sigt det igennem en fin sigte. Hæld massen op i et højt glas og lad det stå i et døgns tid. Lidt af olien vil emulgerer med den væske der er tilbage i skallerne og den lægger sig i et lag i toppen af flasken. Fjern forsigtigt dette lag med en ske og smid det ud. Si resten igennem et kaffefilter eller et klæde, gerne to gange. Det tager laaang tid for olien at løbe igennem, men tålmodigheden betaler sig.Opbevar olien mørk og kølig, gerne i køleskab. Olien er god til salater og kan danne nogle smukke mønstre, hvis man blander den 1 til 1 med balsamico.I stedet for at smide resterne af skallerne ud, så vil jeg prøve at bruge det som en C-vitamin peeling til hele kroppen ;-)Den smukke bog " HAVTORN" kan købes på SaxoGod havtorn jagt fra Susy    

Forrige
Forrige

Fotoportræt af Hippie House

Næste
Næste

FOTOWORKSHOP: Bedre billeder - mere salg