En passion for olivenolie

img-9880.jpg

Det er ikke ofte, at man kan anbefale, hver en opskrift, i en bog der lige er udkommet. Det det kan jeg med "En passion for olivenolie" For jeg har smagt på hver eneste opskrift! 

Forfatterne bag den nye bog "En passion for olivenolie" er et ungt par, Natascha og Jesper Gyldendahl Colombani.  Vi følger deres rejse til Spanien, eventyret i olivenlunden, deres interesse for olivenolie, som førte til egen import af Colombani  olivenolie - og nu til udgivelsen af bogen "En passion for olivenolie - Nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter"

Jeg håber virkeligt at denne fine bog vil finde vej til hvert et dansk køkken. At man vil eksperimenterer og lade sig inspirerer til hver dag at få spist den sunde olivenolie. 

BACKSTAGE - Der er langt vej fra bogidé til den endelig bog

Første gang jeg mødte Natascha og Jesper var i foråret, hvor vi sad her i mit køkken, hvor de fortalte om deres bogidé. Et halv år senere stod vi igen i mit køkken, hvor jeg fotograferede de sidste billeder, før bogen gik i trykken. De havde valgt at være selvudgiver, lige som jeg, og de vidste godt at der var lang vej fra bogidé til den endelige bog, som jeg har beskrevet i blogindlæget  "Fra bogidé til udgivelsen"

Natascha og Jesper deler ud af alt den viden, de har tilegnet sig om olivenolie, på en enkelt og letforståelig måde. Hvad er en god olivenolie? Hvordan kan man se og smage om det er en frisk olivenolie? Hvordan er den dyrket, høstet og fremstillet? De har skrevet en bog der oser af passion, viden og inspiration - og lækre opskrifter.

Jeg fik opgaven som madfotograf og det blev til et inspirerende samarbejde, hvor man ikke kunne undgå at blive smittet af deres skabertrang og iværksætterlyst.

Det blev en kreativ og meget professionel proces, som skulle udtrykke stemning fra Andalusien i samklang med det danske køkken. De havde Heidi og Bo Jacobsen med til Spanien, hvor de gennem kameraet fangede den sydlandske stemning, fra olivenlunden.

De mange lækre opskrifter, er udviklet af forfatterne, i samarbejde med kokken Simon Pyskow. Alt fra tapas, til supper, brød og ja sågar kager med olivenolie. 

Herhjemme havde jeg til opgave, at få mit køkken og efterårs haven, til at danne den rette stemning, til olivenretterne. Her havde jeg stor glæde af de forskellige fotostyling baggrunde, til at skabe en stemning, hvor Spanien møder det danske køkken. De sendte mig løbende de færdigudviklede opskrifter. Jeg lavede mad, stylede, fotograferede - og spiste ;-) Så jeg har jeg smagt hver eneste ret, og kan varmt anbefale hver og en af dem. Speciel Citronkagen med olivenolie og rosmarin, den må du bare smage.

Jeg er så stolt på deres vegne over deres seriøse arbejde og det flotte resultat. 

Jeg er også ret stolt over at have fået min første opgave som madfotograf, til en bog der ikke er min egen.

ET SMUGKIG I BOGEN

Nu er en bog jo mere end billeder ;-) 
Natascha og Jesper skriver på en dejlig autentisk og levende måde, der fænger og giver en lyst til at læse videre, tage på eventyr, spise olivenolie ...

Du får en introduktion til olivenoliens spændende univers, af dufte, smage, mad og små berigende fortællinger. 


HVORDAN VÆLGER DU EN GOD OLIVENOLIE?

Det kan der skrives meget om, og det har de også gjort meget grundigt, dog uden at blive alt for nørdet. Men hvis man skal korte det ned til en let 3-trins guide så er det følgende:

  1. DUFT AF NYSLÅET GRÆS: Til en god olivenolie, anvender man altid friske grønne oliven. De indeholder bla. klorofyl, som er det grønne "planteblod" der også findes i græs. 
  2. FRISK SMAG MED "KRADS" I HALSEN: Den bedste måde at smage på en olivenolies kvalitet, er at drikke en lille skefuld. Er den frisk og rig på de gode antioxidanter og polyfenoler, så vil den altid kradse lidt i halsen. 
  3. DEN OLIEREDE SMAG SKAL HURTIG FORSVINDE: Lav en lille oliventest, hvor du sammenligner forskellige olier. De dårlige bliver hængende i munden som en fed olieret følelse. Denne følelse forsvinder relativ hurtig, med den gode olivenolie.

DEN DAGLIGE OLIVENOLIE - OPSKRIFTER

Mange danskere anvender kun olivenolie på salaten. Der er den også perfekt. En god olivenolie smager herlig på salaten og den er med til at fremhæve smagen af grøntsagerne. 

Men har man været sydpå så har du sikkert oplevet hvordan de kommer olivenolie på næsten alt. Der står altid et sæt, med balsamico og olivenolie. på café bordene. (desværre altid i lyse flasker, hvor lyset trænger igennem som og får olien til at harske)  

I bogen "En passion for olivenolie" får du som sagt masser af inspiration til hvordan du hver dag kan få lidt af den gode olivenolie i maden. Både som grund ingrediens, men også som smagsforstærker, der medvirker til at komplementerer smagen. Langt de fleste opskrifter i bogen er lette at gå til, og de er ret hurtige at tilberede.  Alle opskrifter er vegetabilske, men man kan jo vælge at serverer retterne med spansk pølse og drysse  lidt parmesan på toppen, hvis man ønsker det. 

GÆSTEKOKKE

Natascha og Jesper har inviteret tre  gæstekokke med i bogen. Det er Anette Harbech Olesen, Kirsten Skaarup - og mig. Vi har hver især leveret to af vores yndlingspskrifter, med olivenolie. 

Chokoladekagen her med frugt, er fra mig. Den er lavet med olivenolie og ved serveringen hældes der lige lidt frisk olivenolie over kagen. Det smager vidunderligt, og det er med til at fremhæve smagen samtidig med at det giver en dejlig bitterhed, til en sød chokoladekage med bær. Prøv det! 

EN PASSION FOR OLVENOLIE 

I lørdags var jeg inviteret til bog reception, som meget passende blev afholdt i en spansk restaurant, med et bord fyldt med spanske specialiteter og olivenolie. En herlig stemning, hvor venner og familie og alle der havde været indenom tilblivelsen af den flotte bog deltog.

En bogudgivelse er altid en stor dag. Det er lidt som en fødsel. Efter mange måneders arbejde, er bogen, som føles om ens barn, klar til at komme ud og møde verden. Jeg håber i tager godt imod det flotte resultat.

En kærlighedserklæring til olivenolie, som de så smukt skriver i bogen. 

"En passion for olivenolie - Nyttig viden, inspiration og lækre opskrifter" kommer ud til landets boghandlere og Saxo i det nye år. Hvis du vil nå at have den med under juletræet, så kan du købe bogen direkte her, på www.colombani.dk


Forrige
Forrige

Grønkålstatar med pocherede æg

Næste
Næste

En håndfuld Panforte