Retro Bakskuld

bakskuld.jpeg

Bakskuld er en specialitet herover fra det Vestjyske. Det er en ising en slette, som er blevet konserveret på gammeldags manér, ved saltning, tørring og røgning. Traditionen omkring Bakskuld er at man får serveret den sammen med en kaffepunch, du ved kaffe med snaps i, gerne så meget snaps at man kan se mønten i bunden af koppen; -) Flere restauranter har givet nyt liv til den salte fisk, som de både servere som et saltet strejf til andre fiskeretter og som den traditionelle Bakskuld - dog uden kaffepunchen..SÅDAN LAVER DU BAKSKULDDen er nem at tilberede, når du lige har fået fiskehandleren til at flå skindet af den. Du steger den på en pande i godt med smør, serverer den med grov rugbrød, smør, citron,  hjemmelavet remoulade og løg kompot. Det smager skøn på en sommerdag, med et koldt glas hvidvin.Jeg spiser sjælent bakskuld herhjemme, men når jeg spiser frokost i Esbjerg, så kan jeg godt lide en god Bakskuld. Her har vi fået den serveret på Hjerting Badehotel, med en smuk udsigt til Vesterhavet, mod FanøBakskuld fra Hjerting BadehotelVi serverede den til natmad på min fødselsdag. Den smager skøn og så gør det godt med en saltet og fed fisk, ud på natten ;-)Min fiskehandler fortæller....Vi var hos vores lokale fiskehandler ”Fiskehallen" i jernbanegade for at hente torsk og bakskuld, som vi vil riste, som alternativer til bacon. Jeg fortalte ham at jeg var ved at skrive en blog med opskriften på Bakskuld og så fik jeg en masse gode historier, fra hans 50 års i branchen.Fiskehandleren fortalte os at Bakskuld fremstilles af fladfisken Ising, der findes i Nordsøen og ved Vesterhavet, hvor man fanger den ved at træde på den. Det er speciel egnsret fra Esbjerg og Fanø.Navnet Bakskuld stammer fra den tid da ”esepiger” ordnede fiskernes liner. De satte madding på fiskernes liner. Ising der dengang ikke var særlig værdsat blev smidt hen på ” æ bak” som en skyld (en løn) til pigerne.I gamle dage saltede man fisken i et døgn i lag, bandt dem sammen to og to i halerne og hængte dem til tørre i det fri. Dengang hang de som guirlander ved næsten hver hus i Hjerting. Man tilberedte Bakskulden ved at pakke den ind i en avis som man lagde ind i kakkelovnens gløder. Når avisen var brændt, var fisken færdig.Nu sælges Bakskulden også til restauranter og velassorterede fiskehandlere overalt i landet. Den går også under navner Hjerting Dabs."Det er så spændende når man møder nogen der har de gamle historier om vores mad - historier der ikke må gå i glemmebogenSå selv om Bakskuld ikke er specielt sund, da den jo er røget, så opvejres det af smagen af gamle dage"

Forrige
Forrige

Hotel Guldsmeden

Næste
Næste

En buket A-Vitaminer