Opskrift på "mormorboller"

foto13.jpg

Min mormors håndskrevende seddel med opskriften på hendes  boller hænger indrammet i mit køkken. I dag tog vi opskriften ned fra væggen for nu skulle vi prøve at lave gammeldags mormor boller. Min elskede mormor ville have fyldt 100 år i dag, og det har familien fejret med mormorboller,  varm chokolade og det gamle fotoalbum.Mad er smag, duft og minder.Når jeg mindes min mormors boller, så kan jeg dufte hendes hjem, hendes hår og hele den trygge stemning, et “helle” hvor tiden stod stille og hvor vi havde alt den tid i verden.Opskrift på MormorbollerHar du fået lyst til lidt mormor stemning, så får du her opskriften på min mormors boller.Opskriften:

  • 500 gram hvedemel
  • 125 g smør ( har dog valgt smør i stedet for margarine)
  • 2,5 dl mælk
  • 50 gram gær (ja du læste rigtig - en hel pakke gær )
  • 1 æg
  • 50 gram sukker
  • kardemomme, 3 hel kardemomme eller en knivspids pulveriseret
  • Mælk til pensling.

Sådan laver du mormorboller

  1. Smuldrer smørret i melet
  2. Rør gæren ud i lunken mælk
  3. Lav en fordybningen i melet og kom gærvæden her i
  4. Tilsæt æg, sukker og kardemomme
  5. Slå dejen sammen og ælt den
  6. Stil dejen til hævning i 30 minutter
  7. Form dejen til 16-18 boller, som pensles med mælk
  8. Lad bollerne efterhæve i 20 minutter
  9. Bages i ca. 12 minutter ved 220 grader.

Når bollerne er i ovnen, laves der varm chokolade, af ægte mørk chokolade, som småkoges sammen med sødmælk. Serveres i en fin kop og pyntes med flødeskum.Opskrift på mormorboller Mormors boller serveres selvfølgelig på en af hendes mange håndhæklede dugeSå er der smørfest, masser af kold smør, der skæres med en ostehøvl ;-)Opskrift på gammeldags mormor bollerMormor boller nydes med kold smør og vil man have noget på toppen kan det være Jordbær/rabarber marmelade, solbær, ost eller lynghonning. Min mormor kommer fra en familie med biavlere, fra den jyske hede, så for hende findes der kun, den ægte lynghonning. Havde hun kendt til honningen og dens gode virke for helsen, så tror jeg altså nok hun havde sagt god for den, da den også har smagen af ægte kraftig honning.Som du kan se er Mormors boller er ikke sunde, men det er minderne :-)(I øvrigt kan du finde flere lækre bageopskrifter her.)mormors bollerMine, nu voksne, drenge var desværre for små, til helt at mindes deres oldemors boller. Fra deres barndom må de nøjes med minderne af  mine grove boller, med alverdens korn, grønsager og bønner!Men det er jo aldrig for sent at dele ud af lidt mormor stemning, velTillykke med fødselsdagen lille mormor.

Forrige
Forrige

Vidensfestival 2014

Næste
Næste

Inspiration fra Essaouira i Marokko