Kogte artiskokker

DSC0189.jpg

Jeg syntes, der er noget ekstravagant over artiskokken, også navnet a r t i s k o k.At tilberede og spise en artiskok er lidt eksotisk. Man overhælder den kogte artiskok med olivenolie og citron som flyder ned i gennem de mange artiskokblade. Så tager man hvert et blad imellem tænderne og nipper kødet af den inderste del, indtil man kommer ind til det lille artiskokhjerte.Tilberedning af kogte artiskokkerMange afholder sig fra at lave artiskokker, fordi man ikke lige ved hvordan den behandles. Det er slet ikke så bøvle. Du koger en stor gryde vand med salt, citronsaft og citronskal. Skær stokken af artiskokken og kom dem i det kogende vand. Artiskokkerne skal koge i ca. 30 minutter afhængig af størrelsen. Tag artiskokkerne op af vandet og lad dem dryppe af. Nu tager du forsigtig de midterste hjerteblade op. Nede i artiskokblomsten sidder der små “hår” som du tager op med en ske. I bunden af artiskokken, sidder selve artiskokkødet, så pas på at du ikke tager det med op. Sæt nu den midterste (lilla) del tilbage i artiskokken. Så er de spiseklar og kan nydes på flere forskellige måder.Tilberedning af kogte artiskokkerDu kan lave en lækker estragonsmør, som du lægger ned i den lune artiskok, så den smelter ud imellem bladede. Den mest almindelige måde er at dryppe artiskokken med masser af olivenolie, citronsaft, salt og peber. Gerne med revet parmesan over.Nu bliver det hyggelig ;)På de store blade uden om artiskokken, sidder der inders inde ved stilken en masse godt artiskokkød, som du spiser ved at plukke et blad af og rive kødet af med tænderne. Sådan gør du også med de inderste blade, indtil du kommer ind til artiskokhjertet, som er det bedste. Det er den del af artiskokken, som forhandles i små glas.ArtiskokkerI min bog Retrokuren råkost, detox og forkælelse, har jeg lavet en Artiskokråkost. Den er ikke kogt, men artiskokhjertet er blot revet på et rivejern, til en råkost med friske koriander og oliven. Jeg har valgt at tage artiskokken med, fordi den indeholder bitterstoffet cynarin, som er godt for leveren og fordøjelsen.Artiskok og marietidsel bliver af samme grund ofte brugt i kosttilskud, på grund af stoffet cholin, som er medvirkende til at opretholde normal leverfunktion og fedtstofskifte. Du kan få disse urter samlet i kapslerne Active LiverArtiskokker koster 15 kroner stykket, så det er en lille luksus forret.Men det skal der også være plads til, nogen gange.Velbekomme.

Forrige
Forrige

Vadehavet og livet på marsken

Næste
Næste

Det du ikke ser